PolKomment

Róna Péter a felzárkózásról

2017. október 02. - Pol Komment

Valamikor az elmúlt 7 évben - látván az előző 20 év kudarcát - Orbán Viktor eldöntötte, hogy adjuk fel, hogy nem tudunk felzárkózni, hogy az, ami a szlovákoknak, a cseheknek, a lengyeleknek és a románoknak sikerülni látszik, nekünk nem fog összejönni, hogy az ő feladata felkészíteni az országot ennek az óriási, történelmileg is egyedülálló, tragikus állapotnak - a Szent István-i álom végleges meghiúsulásának - tudomásul vételére, ellátni nemzetünket azokkal a mesékkel és mítoszokkal, amelyek e sebek fájdalmát tompíthatják, miközben egy általa kiszemelt osztály rendelkezik majd azzal az összeharácsolt vagyonnal, amivel ezt az elvarázsolt állapotot, a meséket és a mítoszokat tartósítani lehet, miközben ő és társai kimunkálnak egy harmadik utat, valahova Európa és Ázsia közé. De nincs harmadik út. Európa és az oroszok vezette világ most is, mindig is szembeszáll egymással, és aki a kettő közé helyezi magát, az életével játszik.

Róna Péter beszéde az LMP kongresszusán hangzott e, 2017-09-30-án.

Ablonczy Balázs történész a 888-on megjelent nagyinterjújában is megemlítette a Nyugathoz való felzárkózás kérdését/bukását.

Én azt gondolom, hogy az elmúlt kétszáz év magyar eszméi közül a nemzeti liberális volt az egyetlen sikeres ideológia, amely komoly materiális fejlődést és előrehaladást tudott elérni abban az ezeréves vagy kétszáz éves, kinek hogy tetszik, modernizációs projektben, hogy olyanok legyünk mint a Nyugat. Ami persze nem sikerült, nem is fog sikerülni és nem is tud sikerülni. És persze egy csomó téves előfeltevéssel indult, hogy például ha megteremtjük ugyanazokat a kereteket, mint amelyek Nyugaton vannak, ha lesz Lánchíd, lesz jobbágyfelszabadítás, lesz Akadémia, akkor az emberek is ugyanolyanok lesznek. Nem lesznek ugyanolyanok.

süti beállítások módosítása