PolKomment

Kint hideg van, és esik az eső

2017. október 04. - Pol Komment

Az Élet és Irodalom Mizsei Kálmánnal, az ENSZ volt főtitkárhelyettesével készített egy interjút, melyben Magyarország eurózónához való csatlakozását lehetőségeit vizsgálja. A következőben ebből az interjúból szemezgettem pár részletet.

Arra a kérdésre, hogy az euro politikai vagy gazdasági eszköz-e, az a válasz érkezett, hogy mindkettő, illetve hozzátette Mizsei Kálmán, hogy: 

Az én elemzésem summázata az, hogy mind politikailag, mind gazdaságilag rendkívül fontos, hogy Magyarország visszatérjen az Európai Unió főáramába.

 Hova tarozunk?

… a Bécsi Összehasonlító Gazdaságkutató Intézet (WIIW) kutatásai is bizonyítják, a kelet-európai országok – és közöttük Magyarország is, bár kicsit kevésbé – ahhoz a gazdasági térséghez tartoznak, amelynek a német ipar jelenti a központját, és amely megy előre. Szemben a dél-európai országokkal, ahol a mienknél súlyosabb versenyképességi hiányok vannak, a legextrémebb példa erre Görögország. Magyarország ezek alapján – és a formális kritériumok teljesítése okán is – akár már holnap kérheti a felvételét az európai monetáris rendszerbe, az ERM2-be, hogy egy feltehetően kétéves várakozási időszak után teljes jogú tagjává váljon az euróövezetnek.

 Mi várható 2020 után?

2020 után a pénzek elosztásában két szempont az eddigieknél sokkal fontosabb szerepet fog játszani: az egyik a mind gyorsabban és erőteljesebben integrálódó eurózónához való tartozás, a másik az európai ügyészséghez való csatlakozás. Amit én szintén nagyon fontosnak tartok.

Az interjúalany kelet szakértő is, megosztotta az olvasókkal Ukrajnával kapcsolatos gondolatait is.

Tehát számunkra Ukrajna rendkívül fontos ország, és ezt Orbán Viktor is tudja, nem véletlenül mondta korábban, hogy abból jó sosem származott, ha Magyarország szomszédos volt Oroszországgal. Ezért is támogatta Magyarország uniós tagországként Ukrajna és az EU közötti társulási szerződést és ennek keretében a vízummentességet, hiszen ezek mind hozzájárulnak Ukrajna európai orientációjához és sikeréhez.
süti beállítások módosítása