PolKomment

A pártok és az olimpia támogatottsága 2017 januárjában

2017. február 16. - Pol Komment

A Horn Gábor által vezetett Republikon Intézet kiadta 2017 januári felmérést, ami nem csak pártpreferenciákat tartalmazza, de az olimpia kérdésre is kitért. (A teljes elemzés PDF formájában is elérhető.)

A Republikon elemzése a pártelnökök népszerűségével kezdődik. A lista első helyén az Orbán-Szél páros áll, 46-46 százalékkal, tehát a regnáló miniszterelnök népszerűsége töretlen, míg a legnépszerűbb ellenzéki politikust az LMP adja. A harmadik helyen a Párbeszéd elnöke, Karácsony Gergely áll. Vélekedésem szerint az említett két ellenzéki elnök nem biztos, hogy ezt a népszerűséget szavazatra tudja is fordítani. Juhász Péter csak 29%-on áll, de az én prognózisom szerint elképzelhető, hogy az Együtt több listás szavazatot szerez, mint az LMP vagy a Párbeszéd 2018-ban. A listát “természetesen” Gyurcsány Ferenc zárja.

image

Ha jól emlékszem, Vona Gábor úgy lett felkonferálva évértékelő beszéde előtt, mint Orbán Viktor egyetlen kihívója (nem találok videót a felkonfról, csak a teljes beszédről). A Republikon felmérése alapján ez a személy inkább Botka László, aki 100-ból 44 ember számára kedvelt személy, míg Orbán 46%-on áll, Vona pedig a harmadik 31%-kal. A bizonytalanok körében azonban már 15 százalékpontot ver Orbánra Botka (44%-29%)  A Jobbik-MSZP reláció szempontjából érdekes a következő megállapítás:

A Jobbik szavazói ebben az esetben is nagyon hasonlóan gondolkodnak a Fidesz, illetve az MSZP jelöltjéről: Orbán Viktort 18 százalékuk, Botka Lászlót 16 százalékuk kedveli, tehát csupán a jelöltek személyére leszűkítve nem nagyobb az elutasítottsága az MSZP-nek, mint a Fidesznek.

Mielőtt a pártok népszerűségére térne ki az elemzés, láthatjuk, hogy a teljes népesség körében 57%-os a kedveltsége Áder Jánosnak és 43% Majtényi Lászlónak, Áder pedig a legnépszerűbb politikus is, ha figyelmen kívül hagyjuk a kategóriákat.

Most pedig nézzük a pártok népszerűségét. A teljes népesség körében 2%-kal csökkent a MSZP, 3-3 százalékkal a Fidesz-Jobbik népszerűsége, a kisebb ellenzéki pártok pedig 2-3% környékén állnak. Jelentős változást a bizonytalanok aránya jelentette, akiknek száma 6%-kal nőtt. A pártválasztók körében 51%-on tartózkodik a Fidesz, ami egy évvel a választások előtt masszív előnynek nevezhető, egy újabb 4 éves Fidesz ciklus gyakorlatilag garantáltatnak tekinthető a 2017. januári adatokat figyelembe véve. A Jobbik a második helyet foglalja el (17%), a harmadik pedig az MSZP 1%-kal lemaradva, Utána már komolyabb lemaradásban van a DK (5%), azonban Gyurcsány Ferenc a pártja az utolsó, amelyik még eléri a parlamenti bejutás küszöbét. Akiknek még reális esélyük van ennek a küszöbnek a megugrására, az az LMP és az Együtt; mindkét pártnak 3%-os a preferáltsága. Az MLP és Párbeszéd páros gyakorlatilag eltűntek, míg az Egyéb párta szavazók köre 3%-ra emelkedett (talán a Momentum Mozgalom miatt).

image

A Republikon kérdőíve az olimpia támogatottságára is kitért, ahol már nagyobb változások álltak be, mint a pártpreferenciák felmérésben. A népesség 44%-a szerint nem kellene olimpiát rendezni, a megkérdezettek negyede támogatná a rendezést, a népesség harmada pedig bizonytalan a kérdést illetően. Ha csak a fővárosi megkérdezettek vesszük figyelembe, akkor megállapítható, hogy az olimpia rendezést támogatók aránya komoly csökkenést mutat, a támogatók aránya 59% volt 2015-ben, derül ki szintén a Republikon elemzéséből, míg 2017-ben 47%-ra csökkent az olimpia preferáltsága. Az is látszik, hogy az olimpia témáját komoly átpolitizáltság jellemzi.

image

Véleményen szerint az látható az eredményekből, hogy a Fidesz a következő országgyűlési választást szinte csak elbukhatja, de az ellenzék erői megnyerni kvázi esélytelenek. A számokból kiindulva az olimpia egy Fideszes kezdeményesnek tekinthető, elvégre csak a Fidesz szavazók, akik egyértelműen kiállnak az olimpia mellett.

süti beállítások módosítása